Konferenciu o eurofondoch pripravuje Inštitút Naše aktivity pre Slovensko

21.06.2009 Medzilaborce

Medzilaborce 21. júna (TASR) - Už štvrtý ročník odbornej konferencie Eurofondy: Ako ďalej? pripravuje na utorok 23. júna v Bratislave Inštitút Naše aktivity pre Slovensko (NAPS) so sídlom v Medzilaborciach.
Záštitu nad podujatím prevzal podpredseda vlády SR pre európske záležitosti, vedomostnú spoločnosť, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič.
\"Naša krajina má za sebou v aktuálnom programovom období 2007-2013 prvý rok predkladania projektov a čerpania finančných prostriedkov z eurofondov. Vyše 200 prihlásených účastníkov z oblasti štátnej správy i regionálnej a miestnej samosprávy, ako aj predstavitelia súkromného a tretieho sektora budú mať na konferencii možnosť poučiť sa z doterajších skúseností a prostredníctvom zástupcov riadiacich orgánov získať informácie o aktuálnom dianí v oblasti eurofondov a dotačných zdrojov, \" uviedol dnes pre TASR prezident NAPS Peter Solej.
Nie je to jediná aktivita inštitútu, ktorý pôsobí na Slovensku už piaty rok a zameriava sa na vzdelávanie, kultúru a ochranu duchovných hodnôt. V spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a s Košickým samosprávnym krajom pripravuje už piaty ročník Medzinárodného ekumenického koncertu s cieľom umením spájať ľudí, prehlbovať medzináboženský dialóg a podporovať vzájomnú toleranciu. Podujatie sa uskutoční v prvej polovici septembra tohto roka v historickej budove Štátneho divadla v Košiciach pod záštitou a za účasti popredných predstaviteľov piatich najväčších kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce. Sakrálny spev prednesú profesionálne umelecké telesá zo Slovenska, Maďarska a Ukrajiny.
\"Z Medzinárodného ekumenického koncertu sa podarilo vytvoriť tradičné podujatie, ktorého sa zúčastňujú predstavitelia štátu, diplomacie, cirkví aj široká verejnosť, \" uviedol Solej, ktorý je verejnosti známy aj ako najmladší autor odbornej knihy. Požehnanie tohtoročnému podujatiu s prísľubom delegovať osobného legáta udelil koncertu ekumenický patriarcha Bartolomej I. konštantinopolský, duchovný líder pravoslávnych veriacich na celom svete. O rovnakú podporu požiadal Inštitút NAPS aj Svätého Otca Benedikta XVI. prostredníctvom jeho nuncia na Slovensku, arcibiskupa Maria Giordana. Organizátori podujatia očakávajú aj účasť zahraničného židovského rabína.
Inštitút NAPS má za sebou od svojho vzniku v októbri 2004 viacero úspešných podujatí aj z oblasti vzdelávania, umenia či postavenia žien. Na všetky jeho podujatia a aktivity, informoval prezident, bol doteraz vstup bezplatný. Túto tradíciu nechce porušiť ani v roku finančnej krízy, ktorá sa dotkla aj tretieho sektora.
\"Tešíme sa morálnej podpore mnohých diplomatov a osobností kultúrno-spoločenského života u nás i v zahraničí. Nedávno nám zaželal úspech prezident Českej republiky Václav Klaus a prostredníctvom listu aj španielsky kráľ Juan Carlos I. , \" dodal Solej.
 

Vyberte región